Kurkvloeren

Kurk valt, evenals laminaat, eigenlijk niet onder parket. De belangstelling voor dit product neemt echter toe. Uitleg is dus van belang. Zowel kurk als parket is afkomstig van een boom. Bij kurk wordt niet echter het hout van de boom gebruikt, maar de schors.

Een kurkeik bouwt in 25 jaar een kurkschors op van ongeveer 5 cm dik, die met weinig moeite en zonder dat de boom eronder lijdt, verwijderd kan worden. Negen jaar later kan dezelfde boom opnieuw ‘geoogst’ worden. Lange tijd werd kurk hoofdzakelijk gebruikt als afsluiting van flessen. De laatste 20-25 jaar is kurk als vloerbedekking in opkomst. Daarbij wordt de geoogste schors tot korrels vermalen, verhit en geperst tot tegels of stroken. Meestal bestaat kurk uit twee lagen: Een basis van gemalen kurk waarop aan de zichtzijde een dun fineerlaagje van kurk is aangebracht. Dit laatste laagje bepaalt het dessin. Kurk wordt tegenwoordig zwevend gelegd. Het is dan verlijmd op een drager van HDF (high density fiberboard) of MDF (medium density fiberboard) en rondom voorzien van een clicksysteem. Er zijn verschillende uitvoeringen op de markt, die zich onderscheiden door hun kleur, oppervlakteafwerking en maten.

Kurk is sterk en slijtvast, voelt warm aan en is redelijk geprijsd. Vallende voorwerpen richten zelden schade aan op kurk, doordat het materiaal veerkrachtig is. Kurk kan zowel zwevend als gelijmd aangebracht worden op de ondervloer. Het materiaal is zo flexibel dat bij gelijmde kurkvloeren alle ongelijkheden van de ondervloer zichtbaar worden in het oppervlak van de krukvloer. Het is daarom noodzakelijk om de ondervloer eerst met bijvoorbeeld egaline te egaliseren. Wanneer dit onvoldoende is, of wanneer de ondervloer van hout is, dient de ondervloer eerst uitgevlakt te worden met een tussenlaag van spaanplaat van minimaal 12 mm dik, die voldoet aan de huidige E-1-norm. De tussenvloer zorgt niet alleen voor een strakker resultaat, maar geeft ook extra thermische isolatie.

 Voordelen kurkvloeren

  • De vloer is stil.
  • De vloer is zelf te leggen (zwevend).
  • Kurk voelt warm aan.
  • Minder snel beschadigingen of putten.
  • Niet of nauwelijks werking.

Nadelen kurkvloeren

  • Niet verhuis baar (tenzij de vloer een clickverbinding heeft).
  • Niet schuurbaar.
  • Gelijmde vloeren zijn moeilijk te verwijderen.